Mitä me odotamme Applen mediatapahtumalta?

Lets us loop you in

Apple paljastaa uusia laitteita maaliskuun 21. päivä.

Apple järjestää tämän vuoden ensimmäisen mediatapahtuman maanantaina 21. maaliskuuta klo. 19:00. Tapahtuma ei sinänsä ole niin jännittävä kuin viimevuotinen tapahtuma, jossa nähtiin Applen ensimmäisen sukupolven Apple Watch. Tapahtuman otsikoihin kuuluu kauan odotettu neljän tuuman iPhone SE, pienempi 9,7-tuumainen iPad Pro ja uusia ohjelmistopäivityksiä.

Mediatapahtumassa tullaan todennäköisesti esittelemään uusia Apple Watch – rannekkeita ja ohjelmistopäivityksiä, kuten iOS 9:lle, watchOS 2:lle, tvOS:lle ja OS X El Capitanille.

Martin Hajekin versiot huhutusta iPhone SE -mallista.

iPhone SE

Applen väitetty neljän tuuman iPhone SE oletetaan muistuttavan iPhone 5s-mallia. Sen kerrotaan olevan muodoiltaan ja mitoiltaan samanlainen kuin iPhone 5s. Huhujen mukaan siinä sanotaan, että näytön reunus on kaarevampi, mutta ei niin paljon kuin iPhone 6-mallissa.

Suojakuorien osalta jotkin ovat sitä mieltä, että laitteen suunnittelu kuvaa enemmän alumiinirunkoista muotoa, joka on identtinen iPhone 5s-mallin kanssa, ja jossa olisi pyöristetyt reunat kuten iPhone 6s-mallissa.

Näistä huhuista ja verkkoon vuotaneista mallikuvista emme vieläkään voi tietää miltä tuleva iPhone SE- malli tulee näyttämään ennen tapahtumaa. Kuitenkin MacRumorsilla ja muissa huhuissa sen kerrotaan muistuttavan hyvin paljon iPhone 5s-mallia.

Vaikka iPhone SE saattaa näyttää iPhone 5s-mallilta, niin sen tekniset ominaisuudet sisältää uutta teknologiaa. Tulevassa neljän tuuman iPhone SE-mallin konehuone rakentuu seuraavista: A9-suoritin, eli sama suoritin kuin iPhone 6s:ssä, joko 8 tai 12 megapikselin takakamera, joka tukee elävät valokuvat (Live Photos)- ominaisuutta. Lisäksi A9-suoritin tukee intergroitua apusuoritinta M9:ää.

Tulevassa iPhone SE-mallissa ei tulla luultavasti näkemään 3D-kosketusta, koska se on yksinomaan iPhone 6s-mallin ominaisuus, mutta puhelimeen on tunnistukseen liittyvä Koti-näppäin ja tuki NFC-siru Apple Pay:tä varten.

Lisäksi iPhonen ominaisuuksiin kuuluu nopeampi Bluetooth 4.2, nopea Wi-Fi 802.11ac ja VoLTE. Siinä saattaa olla 1642 milliampeerin akku, joka on suurempi

kuin iPhone 5s-mallissa. IPhone SE:n kuuluu tutut värivaihtoehdot kuin iPhone 5s:ssä, kuten hopea, kulta, avaruusharmaa – ja ruusukulta. Mitä taas hinnoitteluun tulee, niin laite maksaa noin 400-500 dollaria.

Väitetty uusi 9,7 tuuman iPad Pro Engadget-verkkosivuston huhutussa mallikuvassa.

Applen 9,7-tuumainen iPad

Apple ei ole sittemmin päivittänyt syyskuun jälkeen 9,7-tuumaista iPadia, niin kuin iPad Pro ja iPad mini 4. Kaksi viimeistä 9,7-tuumaisesta mallia on nimetty ”iPad Airiksi”. Huhujen mukaan Applen iPad Air-mallin kysyntä on hiipunut vuosien aikana, joten valmistus luultavasti lopetetaan.

Uuden 9,7-tuumaista iPad Pro:ta onkin nimitetty ”iPad Proksi”, joka liittyy 12,9-tuumaiseen iPad Pro-malliin. Applen iPad noudattaa pitkälti MacBook Pron linjaa. Kuten nimestä voidaan päätellä, että 9,7-tuumainen iPad tuo lähes samoja ominaisuuksia isoveljestään, mutta koko ja muoto tulee muistuttamaan iPad Air 2-mallia. Se sisältää neljä kaiutinta, jotka ovat sijoitettu laitteen yläosaan ja alareunaan.

Oikeastaan pienempi iPad Pro on kuin isompi iPad Pro, koska se sisältää Smart Connect-liitännän lisälaitteita varten, kuten erillistä näppäimistö (Smart Keyboard). Laitteessa on parempi näyttö, joka parantaa Apple Pencilin käyttöä, ja tehokkaampi A9X-suoritin ja 12 megapikselin takakamera, kuten iPhone 6s-mallissa. Uusi iPad saattaa olla myöskin ensimmäinen laite, joka sisältää salaman.

Hinnat kerrotaan iPadilla alkavan 599 dollarista, jossa on 32 gigatavua muistia sekä Wi-Fi- yhteys. IPadista on myös kalliimpi 128 gigatavun versio, jossa on jo paremmat ominaisuudet, kuten Wi-Fi ja LTE- yhteys.

Apple Watch

Apple Watch saattaa saada uusia rannekkeita.

Apple Watchin lisävarusteet

Apple ei luultavasti tuo esille tapahtumassa toisen sukupolven Apple Watchia, mutta uusia rannekkeita on tulossa. Nykyiset rannekkeet ovat Sport Modern Buckle ja nahkaisesta rannekkeesta on mahdollisesti tulossa uusia värejä. Tekeillä on myös Space Black Milanese Loop-ranneke, joka on yhteensopiva Space Black Stainless Steel- rannekkeiden kanssa.

Ohjelmistopäivitykset

Tammikuusta 11. päivä lähtien Apple on työskennellyt ahkerasti ohjelmistopäivityksien, kuten OS X, iOS, watchOS ja tvOS:n parissa, lisäksi edellä mainitut päivitykset joista julkaistaan uudet versiot tulevat luultavasti jakoon maaliskuun tapahtuman jälkeen.

ios-9-logo

Ohjelmistopäivitys iOS-laitteille, iOS 9.3.

iOS 9.3

iOS-laitteille suurin päivitys tulee olemaan iOS 9.3:n, joka tuo laitteille Night Shit-ominaisuuden. Se vähäntää sinistä valoa yöaikaan, samalla tavalla kuin f.lux-sovellus tekee Macilla. Uusin iOS-päivitys lupaa parempaa iPhone 6s -ja iPhone 6s Plussan omistajille, koska sovelluksien toimenpiteitä on parannettu iOS 9.3:ssa. Sää, Asetukset, Kompassi, terveys, App Store ja iTunes Store kaikki tarjoavat uusia tai parannettuja ominaisuuksia painettaessa aloitusnäytöltä.

Esimerkiksi Asetukset tuo nopean pääsyn Bluetooth– yhteyteen, Wi-Fiin sekä akun asetuksiin, kun App Store-sovellus antaa vaihtoehdoksi päivittää kaikki sovellukset kerralla.

Kuitenkin useita sovelluksia on päivitetty uusien ominaisuuksien kera. Applen News-sovelluksesta löytyy tuki videolle, henkilökohtaisia suosituksia, ja maisema näkymä iPhonessa, kun taas terveys-sovellus on Apple Watchin tyyliinen ”aktiivinen” näkymä. Muistiinpanot-sovellus on mahdollista suojata salasanalla, kuin myös yksittäiset merkinnät.

Useita sovelluksia on päivitetty, ja on lisäksi uusia ominaisuuksia. Apple News on tuki in-line video, parempi henkilökohtaisia suosituksia, ja maisema näkymä iPhonessa, kun taas terveys on Apple Watch-style “Activity” näkymä. Notes on mahdollisuus suojata salasanalla yksittäisiä merkintöjä kanssa salasana, Verizon tilaajat pääsevät Wi-Fi-puheluja, ja on uusia ominaisuuksia koulutusta käyttäjille.

Ohjelmistopäivitys Apple Watchille, watchOS 2.2.

wachOS 2.2

Käyttämällä iOS 9.3:ta ja wachOS 2.2:ta iPhone voidaan yhdistää useampaan Apple Watchiin. Molemmat laitteista vaativat toimiakseen saman ohjelmistoversion. Uusi päivitys sisältää myös päivityksiä Kartat-sovellukseen.

Yhdessä uudistetun käyttöliittymän ja painikkeiden avulla päästään nopeasti ajamaan kotiin tai työpaikalle. Kartat-sovellus tukee nyt Nerby -ominaisuutta ensimmäisen kerran sitten iOS 9:n kanssa, jonka avulla käyttäjät voivat nopeasti löytää lähellä olevat palvelut.

os-x-el-capitan

Uusi ohjelmistopäivitys Macille, OS X El Capitan 10.11.4.

OS X 10.11.4

Macin käyttöjärjestelmä OS X El Capitan 10.11.4 ei oikeastaan tuo mitään suurta mullistusta päivityksen osalta. Päivitys keskittyy taustalla pääasiallisesti vain suorituskyvyn parannuksiin sekä päivityksiin.

Uusia ominaisuuksiin kuuluu tuki salasanan suojaus Muistiinpanot-sovelluksessa sekä tuoda merkintöjä Everynotelta Muistiinpanot-sovellukseen. Lisäksi OS X 10.11.4 – käyttöjärjestelmän Viestit -sovelluksesta voidaan lähettää eläviä valokuvia (Live Photos).

tvos

Neljännen sukupolven Apple TV:n ohjelmistopäivitys, tvOS 9.2.

tvOS 9.2

Neljännen sukupolven Apple TV:n tvOS 9.2-käyttöjärjestelmä tuo uusia ominaisuuksia, jotka ovat puuttuneet aikaisemmin. Se sisältää tuen Bluetooth-yhteyttä käyttäville näppäimistölle, sanelulle, kaksi uutta tekstin merkintä menetelmää käyttäjätunnuksien ja salasanojen syöttämiseksi.

Päivitys sisältää tuen sovelluksien ryhmittämisen alikansioihin aloitusnäytöllä, kuten iOS-laitteilla. Tuki Valokuvat-sovelluksesta iCloudin kuva-arkistolle, jossa on elävät valokuva (Live Photos), parannuksia Apple TV kaukosäätimen liiketunnistimeen sekä äänilaitteiden vastaanottamiseen.

Ehkä tärkeimpiin ominaisuuksiin uudessa päivityksessä on Siri, joka etsii App Storesta tiettyjä sovelluksia ja pelejä. Apple TV:n tvOS 9.2 sisältää myös tuen MapKitille, jonka avulla kehittäjät voivat sisällyttää karttoja tvOS-käyttöjärjestelmään sekä tuoda uusia kieliä Siriin.

Mitä muuta uutta?

Näillä näkymin Applen mediatapahtumassa tullaan vain esittelemään edellä mainitut laitteet ja käyttöjärjestelmän päivitykset.  Mac-tietokoneet kyllä tarvitsisivat uusia rautapäivityksiä, kuten Retina MacBook, MacBook Air ja MacBook Pro, mutta huhuja ei oikeastaan ole näiden laitteiden osalta liikkunut. Kuitenkin muutamien laitteiden kohdalla Intel saattaa tuoda uusia SkyLake-sarjan suorttimia.

Luultavasti näemme myöhemmin kuinka Mac-laitteet päivitetään, ehkä jo ennen Applen kesäkuun Wordwide Developers- konferenssia.

Mitä uutta Apple julkaisi vuonna 2015?

[total-poll id=”4461″]

2 kommenttia

  1. Itse odotan eniten tuota iPhone SEtä, koska en todellakaan tykkää iPhone 6sen 4.7 tuuman koosta. Mulla on ollut iPhone 5s jo kauan ja jos tuo SE tosiaan on saman kokoinen mutta 6 ominaisuuksilla niin kyllä se on vaihdon paikka.

    1. Kyllä varmasti iPhone SE-malli tulee olemaan kysytty laite. Itse ehkä odotan eniten Applen iPad Air 3 (iPad Pro).

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *