Arvostelussa Apple TV 4. sukupolvi

Applen kauan odotettu neljännen sukupolven Apple TV 4 esiteltiin Sirin mediatapahtumassa 9. syyskuuta. Uudessa Apple TV:ssä on A8:n suoritin ja tallennustilaa löytyy 32 – 64 gigatavuun asti, sekä uusi parannettu kosketukseen perustuva Apple Remote – kaukosäädin. Apple TV 4 sisältää myös oman tvOS – käyttöjärjestelmän.

Ominaisuudet

 • Täysi App Store
 • Uusi tvOS – käyttöjärjestelmä
 • Kosketukseen perustuva kaukosäädin joka toimii myös peliohjaimena
 • A8  -suoritin
 • Siri

Apple TV 4 ja tallennustila

Uusi Apple TV 4 kytketään helposti televisioon HDMI – liitännän kautta, Apple TV 4 tukee 1080p resoluutiota ja kuvaa 60 sekunnissa. Se tuo myös nykyaikaisen käyttöjärjestelmän, tehokkaan laitteiston sekä hyöty että huvin on yhdistettynä. Apple TV 4 on suunniteltu helpoksi käyttäjille, esimerkiksi Apple TV:stä voidaan etsiä vaikka uusia elokuvia, seurata tv-ohjelmia ja pelailla pelejä tai sovelluksia lataamalla niitä Apple TV:n omasta App Storesta. Applen mukaan ”sovellukset ovat television tulevaisuus” joka sai sittemmin yhtiön keskittymään ohjelmistoon ja laitteistoon. Apple TV sisältää 2 gigatavun käyttömuistin ja A8 -suorittimen, ja kolmannen sukupolven Apple TV:ssä on vain A5-suoritin mutta App Storea ei vielä tähän malliin saatu mahtumaan.

Laitteisto ja rakenne

Neljännen sukupolven Apple TV muistuttaa hyvin pitkälti sen edellistä mallia, joka jatkaa samanlaisella ”mustalla” neliömäisellä laatikolla mutta se on paksumpi ja painavampi. Sen mitat ovat: Korkeus: 35 mm, leveys 98 mm ja paino 425 grammaa. Apple TV:n koko on suunniteltu sopeutumaan A8-suorittimen mukaisesti.

A8 -suoritin

Apple TV käyttää  64– bittistä A8-suoritinta joka otettiin ensiksi käyttöön iPhone 6:sen kanssa. Se on suuri parannus A5- suorittimesta jota käytettiin kolmannen sukupolven Apple TV:ssä, ja jonka vuoksi Apple TV:llä voidaan pelata konsoli tyylisiä pelejä. A8:n suorittimen Apple suunnitteli, että se tukee metall -rajapintaa, jonka avulla sovelluskehittäjätkin voi saada maksimisuorituskyvyn sirusta parhaalla mahdollisella grafiikalla.

Käyttömuisti

Apple TV sisältää 2 gigatavua SK Hynix LPDDR3 SDRAM– muistia joka on merkittävä parannus kolmannen sukupolven Apple TV:lle missä oli vain 512 megatavua käyttömuistia.

Äänimuodot -ja videotuki

Uudet iPhone 6s ja 6s Plussalla on mahdollista tallentaa  4K- videota, ja toivomuksena olisi ollut myös että neljännen sukupolven Apple TV tukisi 4K videota, mutta näin ei kuitenkaan käynyt. Se tukee H.264-video jopa 1080p, 60 kuvaa sekunnissa,High- tai Main Profile -taso 4.2 tai alempi H.264 Baseline Profile -taso 3.0 tai alempi ja AAC-LC-ääni jopa 160 kb/s kanavaa kohti, 48 kHz, stereoääni .m4v-, .mp4- ja .mov-tiedostomuodoissa sekä MPEG-4-video jopa 2,5 Mb/s, 640 x 480 pikseliä, 30 kuvaa sekunnissa, Simple Profile ja AAC-LC-ääni jopa 160 kb/s, 48 kHz, stereoääni .m4v-, .mp4- ja .mov-tiedostomuodoissa

Apple TV tukee HE‑AAC (V1), AAC (16–320 kb/s), suojattu AAC (iTunes Storesta), MP3 (16–320 kb/s), MP3 VBR, Audible (muodot 2, 3 ja 4), Apple Lossless, AIFF ja WAV; Dolby Digital 5.1 ja Dolby Digital Plus 7.1.Se tukee myös JPG, GIF ja TIFF-valokuvaformaatteja.

Wi-Fi ja Bluetooth

Apple TV tukee 802.11ac Wi-Fi:ä MIMO:n kanssa ja siinä langaton Bluetooth 4.0 -yhteys peliohjaimia ja näppäimistöjä varten. Siinä on myös Infrapunavastaanotin sekä mahdollisuus kytkeä Bluetoothin kautta Bluetooth-kuulokkeet ja kaiuttimet, mikä ei ollut mahdollista kolmannen sukupolven Apple TV:ssä.

Portit

Apple TV:n takaa löytyy HDMI 1.4 portti, 10/100BASE-T Ethernet-portti ja USB C-portti joka on tarkoitettu vain huoltoa ja tukea varten ja sisäinen virtalähde.

 

Ulkoinen rakenne ja Apple TV Remote – kaukosäädin

Apple TV ei välttämättä tuonut mitää ulkoisia parannuksia vaikka tätäkin olisin odottanut, että Apple päivittää Apple TV nykyaikaisempaan muotoon, mutta uusi Applen Remote – kaukosäädin on huomattava parannus edellisen sukupolven kaukosäätimen. Tästä pidän erittäin paljon, että pystyn säätämään uudella Remote -kaukosäätimellä joko TV:n tai vahvistimen ääntä. Tähän en tarvitse enää monia kaukosäätimiä, kuten esimerkiksi äänien säätämiseen. Ainoa iso miinus on kaukosäätimessä on Sirin puute, jota ei tueta ainakaan vielä suomessa. Vain kourallinen maita mahtuu missä Sirin ominaisuudet saavat täyden tuen ovat: Australia, Kanada, Ranska, Saksa, Japani, Espanja, Iso-Britania ja Yhdysvallat.

Kun Sirin nappia painaa, laite menee vain pelkästään hakukenttään, mihin kirjoitellaan manuaalisesti mitä etsitään. Kokonaisuutena uusi Apple TV:n Remote -kaukosäädin on käytännöllinen ja sen kosketusalusta on todella hyvä.

tvOS – käyttöjärjestelmä

Neljännen sukupolven Apple TV sai kuitenkin oman käyttöjärjestelmänsä, joka sai nimekseen “tvOS:n”, joka muistuttaa iOS 9-tyylistä rakennetta. Apple TV jatkaa samojen kanavien ja sovelluksien tarjoamista, kuten iTunes ja Valokuvat kuten edellisessä mallissa, mutta kaikki Applen sovellukset on suunniteltu uudelleen uutta järjestelmää varten. Nykyinen versio tvOS:sta on 9.0.1 joka julkaistiin 9.marraskuuta, suunnilleen noin kaksi viikkoa Apple TV 4 julkistuksen jälkeen.

Apple TV 4.sukupolvi

Apple TV 4 hankkiessa tuli pohdittua ostanko 64 gigatavun muistilla vai 32 gigatavulla varustetun Apple TV:n, mutta päädyin kuitenkin ostamaan hieman edullisemman 32 gigatavun- mallin, koska en nähnyt suurta tarvetta 64 gigatavun tallennukselle. Apple TV on vain mediasoitin siinä missä muutkin vastaavat media-soittimet. Musiikkia ja videoita ei saa ladattua suoraan Apple TV:lle, ne tulevat suoraan pilvestä, joten tallennustilaa ei mene laitteeseen. Jos kuitenkin joku tuntee epävarmuutta tässä asiassa ja pitää mahdollisena, että pelejä ja sovelluksia tulee asennettua entistä enemmän, niin silloin suosittelen ostamaan 64 gigatavu- mallin, niin tallennustila ei lopu kesken. Laitteen elinkaari on vasta alussa joten on myös mahdollista, että Apple TV:lle tulee myöhemmin esimerkiksi mahdollisuus tallentaa videot suoraan laitteelle.

Apple TV:n käyttöönotto

Apple TV oli todella yksinkertainen ottaa käyttöön. HDMI -kaapeli televisioon sekä virtajohto kiinni ja tämän jälkeen laite kysyi haluatko tehdä asetukset jollakin muulla kuin iOS – laitteella. Jos haluat niin, kytketään vain Bluetooth päälle laitteessa ja tuo iOS -laite ihan niin lähelle Apple TV:tä, että tunnistaminen onnistuu. Tämän jälkeen laite kyselee asetukset iOS-laitteen kautta, tässä tapauksessa käytin iPhonea. Asennus oli nopeaa ja helppoa, eikä tässä tarvittu kuin odottaa mitä Apple TV:n pyytää tekemään. Ehkä pienenä miinuksena tuli se, että edellisen Apple TV:n asetukset eivät tulleet mistään pilvestä suoraan laitteelle. Esimerkiksi Netflix ja YouTube-sovellukset piti ladata ja asentaa erikseen.

Apple TV 4:n sisältö

Apple TV:n pakkauksen sisältö

Apple TV:n pakkauksen sisältö ei oikeastaan poikkea mistään muistakaan yhtiön valmistamista tuotepakkauksista. Yksinkertaisesti pakkauksen sisältä löytyy itse Apple TV, Apple TV Remote -kaukosäädin, virtajohto, Lighting- USB- kaapeli ja dokumentaatio.

App Store: sovellukset

App Storen ohjelmistotarjonta ja pelien saatavuus on vielä puuttellinen, mutta toivottavasti paranee viimeistään vuoden sisään tai ehkä aikaisemminkin. Tällä hetkellä hyödyllisiä ohjelmia oli esimerkiksi suoratoistopalvelu Netflix, ja sehän löytyy jo edellisestäkin 3.sukupolven Apple TV:stä. Uusi Netflixin -sovellus on ehdottomasti pettymys verrattuna aikaisempaan versioon. Netflixin vanhempi versio oli todella selkeä ja paljon helppokäyttöisempi ja eikä niinkään ”sekava” kuin tämä uusi. Elokuvien tai sarjojen selaaminen ja luettelonäkymä on todellakin aika epäselvää ja ehkä hieman ärsyttääkin. Esimerkiksi omat suosikit näkyy ehkä vähän epäselvästi.

App Store: Pelit

Perinteisen sovelluksien lisäksi iOS:n pelien kehittäjät pystyvät tuomaan pelejä television kautta Apple TV:n kautta. Kehittäjät voivat tehdä sovelluksia maailmanlaajuisesti, mikä helpottaa ja nopeuttaa tuomaan ne iOS-laitteita sekä Apple TV:tä varten, mikä esimerkiksi mahdollistaa aloittaa pelaaminen iOS-laitteella ja sitten siirtyä suuremmalle näytölle. Pelejä ja sovellukset on kuitenkin vielä olleet rajallisia mutta kehittäjät tuovat varmasti lisää vielä tänä vuonna.

Apple TV App Store

Siri Remote – kaukosäädin on ensisijainen ohjain kun sitä käytetään pelamiseen Apple TV:llä, mutta Apple on myös hyväksynyt myös muita peliohjaimia joita voidaan kytkeä Bluetoothin avulla, esimerkiksi  iPhone ja iPod touchia voidaan käyttää ohjaimina.

Siinä on sisäänrakennettu gyroskooppi ja kiihtyvyysanturi, Siri Remote liike-pohjaisena peliohjaimena kuten esimerkiksi Wii -pelikonsolin Wii Remote – kaukosäädintä. Se voi toimii peleissä ohjauspyöränä, kuten ajopeleissä, tenniksen pelaamisessa sekä urheilupeleissä. Pintaa koskettamalla se toimii puzzle tyyppisissä peleissä ja monessa vastaavissa peleissä.

Lisälaitteet

Vaikka Apple TV:ssä toimiikin kolmannen osapuolen peliohjaimet, jotka on rakennettu Apple TV:tä varten, sen täytyy myös tukea Siriä etänä, joten kaikki laitteen sisältöön on helppo päästä käsiksi, ellei käyttäjät ole ostamassa lisälaitteita. Ohjaimet ovat kuitenkin täysin valinnaisia, ja Apple on ryhtynyt yhteistyöhön SteelSeriesin kanssa auttaakseen sitä tuomaan markkinoille 50 dollarin hintaan Nimbus -peliohjaimen. Tämä on ensimmäinen ohjain, joka on suunniteltu Apple TV:tä varten.

Apple TV:n käyttö

Mielestäni uutta Apple TV:tä on huomattavasti mukavampi käyttää kuin vanhaa versiota, esimerkiksi musiikinkuuntelu on todella paljon helpompaa ja mukavampaa kuin koskaan. Itse asiassa aikaisemmin ei tullut oikeastaan koskaan kuunneltua musiikkia Apple TV:n kautta ja nyt sitä kuuntelee mielellään, koska App Storeen on nyt saatavilla erittäin monipuolinen Radiot-sovellus,. Samaa voisin sanoa valokuvista, nyt niitä jaksaa katsella, kun aikaisemmin lataaminenkin oli jo hankalaa. Myös musiikin ja videoiden kelaaminen on parantunut huomattavasti vanhaan versioon verrattuna, joka johtuu uudesta Remote -kaukosäätimestä.

Arvosanaksi OmenaBlogi antaa  9 +

(Kolmannen sukupolven Apple TV saa arvosanaksi 8)

Plussat:

 • Kaukosäädin ja sen käyttäminen
 • Kelaamisen helppous
 • Laitteen nopeus
 • Apple TV:n oma App Store
 • UI ulkoasu ja sen käyttö
 • Laitteen käyttöönotto nopeus ja helppous
 • Laitteen pakkaus

Miinukset:

 • Kallis
 • Laitteen ulkoasu, ei poikkea paljon 3. sukupolven Apple TV:stä
 • Optisen liittimen puuttuminen
 • Sirin puute Suomessa
 • Sovelluksia ja pelejä ei ole paljon toistaiseksi
 • Tuki 4K:lle puuttuu

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.