Miksi käyttäisin Mac -tietokonetta Windowsin sijaan – tai miksi Hackintosh on parempi?

Microsoft on lähes iät ajat kamppaillut Applen kanssa, mutta kumpikin jättiyritykset kilpailevat markkinoiden herruudesta. No, miksi sitten siirtyä käyttämään Applen Mac-tietokoneita Windowsin sijaan?

Ohjelmisto

Monet käyttäjistä ajattelevat, että Microsoft Office tulee uusien PC-tietokoneiden mukana, joka on integroituna osana Windows -käyttöjärjestelmää, mutta näin se ei kuitenkaan ole. Meidän täytyy ostaa toimisto -ohjelmisto sekä muu ohjelmisto erikseen. Ohjelmistot, jotka on asennettu Windows PC-tietokoneisiin on enimmäkseen turhia ja kiintolevy täyttyy näin aivan turhasta ohjelmistosta joita suurin osa käyttäjistä ei tule koskaan edes käyttämään. Toisaalta Mac OS X:n mukana tulee ainoastaan hyödyllisiä ohjelmia joita tarvitaan lähes jokapäiväisessä käytössä, kuten videon luonti tai valokuvan käsittely, hyvänä esimerkkinä tulee Pages, Numbers ja KeyNote -sovellukset jotka tulevat uuden Mac-tietokoneen ostajalle kaupanpäällisenä. Yksi ehkä parhaimmista asioista Macissa on, että ohjelmistoja asentaessa ei tarvitse huolehtia ajureista eikä oikeista päivityksistä.

Hyvä arvo

Kuitenkin Windows -PC on halvempi vaihtoehto kuin Mac -tietokoneet; tämä on täysin totta, mutta itse asiassa mistä sinä oikein tässä maksat? Syitä tälle löytyy monia miksi tietyt laitteet on kalliimpia kuin toiset, esimerkiksi tämä rakentuu seuraavista asioista kuten laatu, materiaali, kestävyys ja niin edelleen. Tämän takia Applen tietokoneet eivät ole halpoja, koska Apple panostaa laatuun ja yksinkertaiseen käyttömukavuuteen. Jotkut vain eivät ymmärrä miksi Apple on optimoinut laitteistoa ja ohjelmistoa hyödyntääkseen koneen parhaita puolia. Sen seurauksena saat tietokoneen, joka toimii lähes virheettömästi. Toinen huomioon otettava asia liittyy sen kestävyyteen ja tämän takia Mac-tietokoneet voidaan myydä vuosienkin jälkeen seuraavalle käyttäjälle lähes samalla hinnalla minkä itse maksoit.

Jos hinta eikä laatu ratkaise, niin Mac -tietokone ei ole todennäköisesti ensimmäinen vaihtoehto, vaan voit kääntyä Hackintoshin puoleen; se on kuin Applen tietokone, mutta kopio. Kuitenkin tässä tulee omat haasteensa ”virittää” tietokone vastaavanlaiseksi kuin Apple tietokone.

Kustannukset

Halvin mahdollinen Mac Pro kustantaa vähintään noin 2000 dollaria, joka ratkaisee monen ihmisen kohdalla käyttämästä Applen tietokonetta. Koska Hackintosh ei vaadi Applen konetta toimiakseen, joten käyttöjärjestelmän asentaminen onnistuu myös tavalliseen PC-tietokoneeseen. Toki tämä vaatii PC-koneelta tietyt komponenti, että Applen OS X -käyttöjärjestelmä voidaan asentaa, mutta verkosta löytyy paljon hyviä ohjeita jonka avulla voidaan lähteä rakentamaan ja asentamaan. Kokonaiskustannus ei ole oikeastaan sen kalliimpaa kuin valmiin Applen Mac-tietokoneen ostaminen.

Joustavuus

Aiemmin mainitsinkin, että Hackintosh voidaan asentaa PC-koneelle mukaan lukien myös kannettavat tietokoneet, mutta käyttääkseen Applen käyttöjärjestelmää se tarvitsee sellaiset komponentit joka tukee Applen ohjaimia, ajureita sekä käyttöjärjestelmää. Sen sijaa, että juuttuisit Applen tietokoneisiin, voit rakentaa koneen oman tarpeen mukaan, kuten pelaamiseen, videon käsittelyyn tai yksinkertaisesti vain viihdekäyttöä varten.

Ilmainen

Applen OS X – käyttöjärjestelmä on aina täysin ilmainen, joten voit ostaa esimerkiksi MacBook Airin, joka kustantaa tällä hetkellä edullisimmillaan 850 euroa mikä on taas ihan riittävän tehokas tietokone. Mac OS X -käyttöjärjestelmä suoriutuu paremmin vaativimmista tehtävistä kuin Windows-tietokoneet, jos verrataan samanlaiseen laitteistoon.

Jos haluat päästä alkuun Hackintosilla, kannatta seurata Hackintosh asennusoppaita.

Hyödyllisiä Hackintosh linkkejä:

YouTubesta löytyy useita Hackintosh -videoita, alla on vain yksi esimerkki kuinka OS X Yosemite asennetaan.

3 kommenttia

  1. Vaikkakaan en Hackintosia tarvitse, niin hyvin kirjoitettu ja hyvä artikkeli!

  2. Haluaisin tietää miten ne mäkkärit kestää paremmin kuin pc vaikka ne on samat osat samalla laadulla. Ja kyllä mäkkärissä on ihan samanlainen vaikka kovalevy kuin pc koneessa.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *