Tältä näytti Steve Jobsin työpaikkahakemus vuonna 1973

Edesmenneen Applen toimitusjohtajan Steve Jobsin vuonna 1973 kirjoittama työhakemus huutokaupattiin lähes 174 000 dollarilla. 

Työpaikkahakemus antaa meille mielenkiintoisen näkökulman Jobsin elämästä ennen kuin hän oli vallannut maailman perustamalla yhtiön, Applen. Steve Jobs oli ihan tavallinen nuori opiskelija vuonna 1973, joka etsi töitä muiden tavoin.

Hieman historiaa

Steve Jobs oli alle 18 vuotias vuonna 1973, joka pääsi opiskelemaan Yhdysvaltalaiseen Reedin yliopistoon. Mies, joka mullisti maailman teknologialla, jota ei oltu vielä nähty, ei hän kuitenkaan tiennyt omaa tarkoitustaan. 

Jobs kulki paljain jaloin ja ihannoi Dylania, Shakespearia, elektroniikkaa sekä tykkäsi tanssia. Hän luki kirjastossa buddhalaisuutta, roikkui yhteisössä ja rakenteli sinisiä laatikoita huijatakseen puhelinyhtiöltä. Nämä olivat tärkeitä, jopa elämää mullistavia kokemuksia. Nuoresta iästään huolimatta työpaikat jossa hän työskenteli eivät olleet pitkäkestoisia.

Miksi hän jäi pois, Jobs selittää myöhemmin:

Kuuden kuukauden kuluttua en voinut nähdä sitä arvoa. Minulla ei ollut aavistustakaan mitä halusin tehdä elämässäni ja minulla ei ole aavistustakaan siitä, miten kollega aikoo auttaa minua selvittämään sen. Ja täällä minulta vietin kaikki rahat, jotka vanhempani olivat säästäneet koko elämänsä ajan. Joten päätin pudottaa ja luottaa siihen, että kaikki toimisivat OK.

Mielenkiintoisinta hakemuksessa on maininta ”erikoiskyky”-osiossa, jossa työpaikkoja luetellaan, kuten ”elektroniikan suunnittelu insinöörejä”. Työt osoittavat myös hänellä oli hallussa sekä tietokoneen että laskutoimituksen osaaminen. Lisäksi työpaikkahakemus viittaa Jobsin aikaisempaan työkokemukseen Hewlett Packardilla.

Tämän sanottuaan Jobsin työpaikkahakemus antaa osviittaa siitä kuinka Jobs näki itensensä opiskelijana. Oikeastaan ei ole mitään tietoa siitä millainen työpaikka hänellä oli Atarilla vuonna 1974, jossa Jobs tutustui Steve Wozniakiin.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.